سوزاک با کلامیدیا چه تفاوتی دارد؟
یکی از نکات مهم در مورد این دو بیماری، همپوشانی علائم آنهاست؛ یعنی گاهی آنقدر علائم سوزاک و کلامیدیا به هم نزدیک میشود که پزشک در تشخیص بیماری به مشکل برمیخورد. گاهی نیز فرد همزمان به هر دوی این بیماریها مبتلا میشود. به همین دلیل با مشاهده هر یک از نشانههای آنها باید همزمان برای کلامیدیا و سوزاک تحتدرمان قرار بگیرد. دوره کمون (نهفته) این دو بیماری بین 2 تا حداکثر 5 روز طول میکشد. این عفونتها در آقایان اغلب بهصورت التهاب و وجود چرک در پیشابراه، تکرر و سوزش ادرار و ترشح زرد مایل به سبز از نوک مجراست. ترشحات در کلامیدیا هم بیشتر خاکستری و دودیرنگ هستند. علامت اصلی این 2 بیماری در خانمها ترشحات واژن است که معمولا اوایل حجمشان کم است و با گذشت زمان افزایش پیدا میکند، اما بهطور کلی حجم این ترشحات برخلاف عفونتهای ناشی از تریکوموناس خیلی زیاد نیست. رنگ ترشحات واژینال در خانمها نیز مانند ترشحات در آقایان است.
طرز تشخیص بیماری
در صورت شک به وجود کلامیدیا و سوزاک اگر از ترشحات مجرا در آقایان و واژن و دهانه رحم (در صورت گرفتاری دهانه رحم) در خانمها نمونهبرداری کنیم و روی آن رنگآمیزی گرم انجام دهیم، عامل بیماری سوزاک (دیپلوکوک گرممنفی داخل سلولی) را پیدا خواهیم کرد. البته از طریق کشت ترشحات نیز میتوان بعد از 24 تا 48 ساعت عامل بیماری سوزاک را تشخیص داد، اما کشت کلامیدیا دشوار است و صددرصد جواب نمیدهد. به همین دلیل در سالهای اخیر برای تشخیص آن در ترشحات تناسلی از روشهای مولکولی (NAAT) استفاده میشود. این آزمایش در ایران حدود 250 تا 300 هزارتومان یا بیشتر هزینه دارد. علاوه بر اینها، از طریق آزمایش خون نیز میتوان به وجود این دو بیماری پیبرد اما این آزمایش هم حدود 450 هزارتومان هزینه دارد. در حالی که هزینه روش رنگآمیزی گرم روی ترشحات کمتر از 20 هزار تومان است. البته با آزمایش ادرار هم میتوان این بیماریها را تشخیص داد اما باید حتما برای آزمایشگاه ذکر شود که نمونه ادرار برای تشخیص این دو بیماری گرفته میشود. به هر حال پزشکان برای صرفهجویی در هزینههای بیمار وقتی متوجه میشوند فرد تماس جنسی محافظتنشده داشته و به این علائم مبتلا شده است، بدون درخواست آزمایش، درمان کلامیدیا و سوزاک را آغاز میکنند چراکه این دو عفونت از شایعترین بیماریهای مقاربتی محسوب میشوند. به این ترتیب هم در هزینه صرفهجویی میشود و هم بیمار سریعتر بهبود پیدا میکند و با احتمال کمتری عفونت را به دیگران انتقال میدهد.
درمان بسیار ساده با آنتیبیوتیک
درمان کلامیدیا و سوزاک بسیار ساده است و با آنتیبیوتیک انجام میشود. سوزاک را میتوان با تزریق عضلانی یک دوز 250 تا 500 میلیگرمی از سفتریاکسون یا تزریق اسپکتینومایسین یا مصرف یک قرص سیپروفلوکساسین یا یک قرص افلوکساسین 400 یا یک سفیکسیم 400 میلیگرمی درمان کرد. برای درمان کلامیدیا نیز معمولا برای 7 تا 10 روز، هر 12 ساعت یک بار کپسول داکسیسایکلین 100 میلیگرمی تجویز میشود. علاوه بر این، مصرف یک گرم (2 کپسول 500 میلیگرمی) آزیترومایسین نیز کلامیدیا را درمان میکند. درمان کلامیدیا و سوزاک باید همزمان انجام گیرد و داروها برای شریک جنسی نیز تجویز شوند.
رمان نشدن سوزاک و کلامیدیا در آقایان ممکن است منجر به درگیری بیضه و بروز اپیدیدیمیت حاد شود. اپیدیدیم جزئی از متعلقات بیضه است که اسپرمها پس از تولید در بیضه، از آن عبور میکنند و وارد لوله منیبر میشوند. در اپیدیدیمیت، بیضه آنقدر دردناک میشود که حتی راه رفتن عادی هم برای فرد غیرممکن خواهد شد. گاهی نیز این دو بیماری باعث بزرگی و التهاب بیضه (اورکیت) میشوند. درمان تمام این عوارض، همان درمان اولیه بیماری سوزاک و کلامیدیاست. بیاهمیتی به درمان این دو بیماری در خانمها نیز میتواند منجر به بیماری التهابی لگن شود. عفونت حفره لگنی هم با علائمی چون تب و درد شدید زیر شکم همراه است، طوری که بیمار با کوچکترین فشار روی ناحیه زیر ناف درد خیلی شدیدی پیدا میکند. درواقع میکروبهای کلامیدیا و سوزاک میتوانند لولههای فالوپین در رحم (محل عبور اسپرم برای رسیدن به تخمک) و همچنین دهانه رحم و واژن را درگیر کنند. در این صورت اگر بیماری درمان نشود، فرد در خطر چسبندگی لولههای رحمی قرار میگیرد. بسیاری از خانمهایی که در ایران دچار نازایی هستند متاسفانه در گذشته به عفونتهای التهابی ناحیه لگن ناشی از سوزاک و کلامیدیا مبتلا شدهاند.
کمردرد در این افراد دیرتر درمان می شود
نشانه های ارضای جنسی در زنان